Техническата комисия на FINA по водна топка бе свикана 04.10.22, за да ратифицира предложените промени в правилата на играта.

Под ръководството на Тамас Молнар, председател на техническата комисия по водна топка на ФИНА, комитетът единодушно (93% за, 3% не, 4% въздържал се) одобри промените, посочени по-долу.

За да се спести време, процесът на одобрение за всички промени се проведе чрез групово гласуване, а не точка по точка. Двадесет и двете промени ще влязат в сила на 1 януари 2023 г. Кога обаче Българската федерация по водна топка ще започне да прилага правилата в регионалните първенства и купа на България, все още не е известно.

Главни промени

1.2. – Промяна на полето

Правилото за 2 метра вече ще се прилага само в зоната на вратата, според ново предложение, широко подкрепено от треньори и специалисти. За да бъдем по-конкретни, сега ще има нова „зона“, с правоъгълна форма, която минава по протежение на голлинията, на два метра навън от всяка греда и от гол линията на два метра навън, очертавайки наказателно поле, подобно на това във футбола. Правилата за 2 метра вече ще се прилагат само в тази зона. За да визуализирате новата зона, вижте диаграмите, предоставени от FINA по-долу:

23.2 – Отсъждане на 5 метрови наказателни удари (дузпи)

„Съдията може да забави изсвирването на дузпа и да изчака да види дали атакуващият играч ще отбележи гол по време на атаката. Ако играчът не отбележи, съдията трябва да отсъди дузпата. Съдията може да вдигне ръка, показвайки възможна дузпа.“

Новите правила позволяват на реферите да забавят отсъждането на дузпа, дори след пропусната възможност от нападателя.

24.2. – Изпълнение на 5 метрови наказателни удари (дузпи)

„Всички играчи трябва да напуснат 6-метровата зона и да са на най-малко три метра от играча, изпълняващ хвърлянето. На 6-метровата линия, от всяка страна на играча, изпълняващ хвърлянето, един играч от защитаващия се отбор има правото първи да заеме позиция. Защитаващият се вратар трябва да бъде разположен между гредите на вратата, като никоя част от тялото му не е извън гол линията на нивото на водата. Съдиите могат да дадат едно предупреждение на играчите или на вратаря да заемат правилната позиция. Ако това лице не го направи, играчът или вратарят трябва да бъде изключен и да влезе отново в съответствие с WP22.3. Ако вратарят е извън водата, друг играч може да заеме позицията на вратаря, но без привилегиите и ограниченията на вратаря. Съдиите могат да използват системата VAR, за да определят дали е имало намеса при наказателното хвърляне.“

Има нарастващ брой случаи, в които защитните играчи или вратарите стават все по-смели по време на процедурата за изпълнение на дузпи; приближавайки се по-близо до изпълнителя на дузпа, давайки на изпълнителя на дузпа кратка дума в ухото им или побутване, преди да изпълни дузпата си. На повечето вратари трябва да им се каже няколко пъти да останат на голлинията.

Новите правила сега предвиждат, че всички останали играчи, с изключение на изпълнителя на дузпа (и разбира се защитаващия се вратар), трябва да се позиционират на 6 метра, най-малко три метра от изпълнителя на дузпа. Ако не спазват правилата на процедурата за изпълнение на дузпи, реферът може да ги изключи. Това включва и вратарите. VAR може да бъде консултиран, за да помогне при вземането на решения по този въпрос.

27 – Жълти и червени картони

„Реферът, ако е необходимо, трябва да използва жълти и червени картони, за да контролира официалните лица на отбора и резервните играчи на пейката на отбора, както и играчите във водата. Използването на жълти и червени картони се прилага за всички състезания на FINA по водна топка и ще се прилага, както следва:

а) Издаването на жълт картон от съдията е официално предупреждение към старши треньора на отбора.

b) Последващото издаване на червен картон от рефера е сигнал, че старши треньорът и/или друго длъжностно лице на отбора и/или играч(и) на пейката трябва незабавно да напуснат басейна. Ако действията на старши треньора го налагат, реферът може да издаде червен картон, без да е издал жълт картон.

в) Когато старши треньорът е изключен от играта, друго длъжностно лице на отбора може да заеме тази позиция, но без привилегиите на старши треньора. Официалното лице на отбора няма право да стои на и да се отдалечава от скамейката на отбора, но може да поиска тайм-аут според правилата. По време на таймаут или след гол, преди подновяването на мача, длъжностното лице на отбора може да се движи свободно покрай басейна до половината, за да инструктира отбора.

d) По време на мача, когато член на отбора във водата извърши акт на неправомерно поведение, реферът трябва да покаже червен картон на играча, придружен от съответната санкция.

e) Съдията може да издаде жълт картон, ако по мнение на рефера играч продължава да играе по неспортсмен начин или участва в симулация. Съдията трябва да покаже жълт картон на нарушилия отбор и да посочи нарушилия играч. Ако действието продължи, реферът ще покаже на играча червен картон, видим както за отбора, така и за масата, тъй като това се счита за неправомерно поведение. (WP 21.17) f) Членовете на отбора, извършили акт на неправомерно поведение, ще бъдат наказани съгласно WP 22.13 и трябва незабавно да напуснат зоната на басейна.

Принципите, стоящи зад тези специфични правила, са почти универсални в практиката сега, но сега има по-голям акцент върху отговорността на треньорите да контролират своите играчи и тяхната пейка.

Други промени

Терминът „бруталност“ трябва да бъде премахнат от правилата и вместо това да бъде заменен с „насилствено действие“. Наказанието за такива нарушения ще се увеличи от автоматично наказание за един мач до наказание за два мача.
След консултация с играчите, FINA трябва да намали налягането на топката в съответствие с новата серия тестови топки Mikasa. Преди това играчите се оплакваха, че топките са твърде тежки.
За състезанията за възрастови групи на FINA термините Cadet, Youth и Junior се премахват и се заменят съответно с 16U, 18U и 20U.
Терминът „гол линия“ е дефиниран за първи път в правилата.

Източник: Total Waterpolo